• Picture1.jpg
  • Picture2.jpg
  • Picture3.jpg
  • Picture5.jpg
  • Picture6.jpg
  • Picture7.jpg
  • Picture8.jpg
  • Picture9.jpg
  • Picture10.jpg

 

 

 

Tweeduizend jaar geleden dokkerden Romeinse karren over onze wegen in wat toen het gebied van de Nerviërs was, één van de stammen van de Keltische oude Belgen die hier toen leefden.

Tot de best bewaarde bewijsstukken zijn hun oude heirbanen die van een ongelooflijke kwaliteit waren.De verschillende tracés van de banen in de regio tussen Asse en Elewijt, in die tijd bekende Romeinse vicussen of vici, zijn nog niet volledig gereconstrueerd, maar door verschillende opgravingen van de voorbije tientallen jaren is er toch heel wat over geweten. Langs de vroegere wegen en in de buurt van verschillende nederzettingen vonden archeologen veel waardevolle overblijfselen zoals potscherven, munten, jasspelden, enzovoort. Voldoende om de sandalen aan te trekken en een deel van het traject af te stappen en te genieten van de open, winterse landschappen.

 

Onze reis naar het verleden begint aan de Putberg in Asse, waar het toenmalige snijpunt lag met de Romeinse heirbaan tussen de belangrijke steden Bavay, de toenmalige hoofdplaats van de regio, en Rumst. Hoogstwaarschijnlijk liep de baan via Kalkoven-Marlier-Begoniastraat tot de Assesteenweg, waar de oude weg is teruggevonden. Tot het pittoreske Bollebeek wandel je dus in ieder geval de Romeinen achterna, maar daar is het even niet zo duidelijk. Vanaf de Bollebeekstraat liep het oude tracé heel waarschijnlijk in een wijde bocht door de velden tot de Kwekelaarstraat om aan te sluiten op de Romeinsebaan in Brussegem, die vanaf de grens met Meise verandert in Heirbaan. Dat deel is voor vele mensen één van de mooiste plaatsen van de regio omwille van de onovertroffen vergezichten op het noorden van Brussel en het Vlaamse platteland tot zelfs Antwerpen en verder. Welk zicht had men hier tweeduizend jaar geleden? Misschien droeg het op sommige plaatsen slechts een paar tientallen meter ver omwille van een dicht bos, elders was het misschien al wat meer open door opkomende landbouw?

 

HEIRBAAN MEISE  OPPEM

De Heirbaan in Meise (Oppem) is een oude Romeinse weg gelegen op een van de uitlopers van de Brabanste heuvels. Op de heirbaan ligt een voormalig zendstation, Radio Conférence. Dit is de oudste vrije radio van België;, opgericht in 1935 voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Deze zender werd enkele jaren door de Duitsers benut als stoorzender voor Londen. Vandaag biedt de heirbaan een uniek vergezicht op het atomium en op Brussel in het algemeen. Op deze prachtige locatie werd de laatste scène gedraaid van het heerlijke Canvas programma Tourné Générale. Op deze plaats dronken Jean Blaute en Ray hun eigen bier.  

 

 

zicht op Heyzel en Brussel(zuid)

 

autoluw

 

 

Zicht op Antwerpen noord en koeltorens Doel

DE BRABANTSE KOUTERS

 

http://www.avontuurlijkwandelen.be/Wandelfolders/Brussegem.pdf